| |
| |
|
Analýza robotického dojení
ZELENÝ, Jiří
Práce je zaměřena na analýzu robotického dojení. Obliba tohoto způsobu získávání mléka ve světě i v České republice každoročně vzrůstá. Důvodem jsou především výborné výsledky ve zvyšování produktivity práce a welfare chovaných dojnic. Ve vlastní práci byly porovnány tři stáje s chovem skotu s mléčnou produkcí dojeného pomocí AMS.
|
|
Ranking
Bílková, Michaela ; Neumaierová, Inka (vedoucí práce) ; Hájek, Jiří (oponent)
Cílem diplomové práce na téma Ranking je vytvoření žebříčků firem vybraného odvětví české ekonomiky, konkrétně skupiny CZ-NACE 1051: Zpracování mléka, výroba mléčných výrobků a sýrů. Jde zejména o hodnocení finanční výkonnosti zvolených objektů rankingu podle určených kritérií a jejich interpretaci. V práci jsou také uvedeny příklady významných českých a světových žebříčků, které jsou blíže popsány a srovnány. V teoretické části práce je vysvětlen výběr a metodika kritérií. Následuje výběr a popis objektů rankingu. Praktická část práce se zaměřuje na ranking podniků podle jejich finanční výkonnosti.
|
|
Zpracovatelské provozy (zpracování živočišných produktů) v rámci České republiky - vývoj v letech 2004-2013
PROCHÁZKOVÁ, Lenka
Tématem této bakalářské práce je zhodnotit vývoj zpracovatelského průmyslu zpracovávající maso a mléko. Jedná se zejména o vývoj jatek a mlékáren v daném období 2004-2013. V první části se práce zabývá legislativou spojenou se vstupem do Evropské unie a podmínkami, které z toho plynou. Dalším bodem práce byla snaha zachytit vývoj spotřeby potravin - masa, mléka, která má zajisté na vývoj jatek a mlékáren vliv. Konečně vývoj jatek, masokombinátů a mlékárem uvedený na konkrétních podnicích. Ze všech uvedených skutečností, kdy by se předpokládalo, že přes nepříznivý start do Evropské unie, bude jatek ubývat, je tomu překvapiuvě naopak.
|
|
Systémy kontroly jakosti mléka v České republice
TRÁVNÍČKOVÁ, Michaela
Předložená práce byla zaměřena na zmapování situace týkající se systémů kontrol jakosti mléka v České republice (Evropské unii) a posouzení problematiky kontroly jakosti mléka jak z hlediska zpeněžování, tak z hlediska ochrany spotřebitelů před zdravotně závadnými produkty. V první části byla zachycena teoretická rovina systémů kontrol v zemědělských podnicích určených k produkci mléka, při svozu mléka a v mlékárnách. Druhá část byla zaměřena na vyhodnocení informací získaných z dotazníkového šetření u producentů mléka, mlékáren a spotřebitelů mléka.
|
|
Cenový vývoj mléka a mléčných výrobků
KŘEMENOVÁ, Michaela
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo popsat a zhodnotit vývoj cen mléka a mléčných výrobků v posledních deseti letech v České republice a Evropské unii. V první části této práce jsou teoretické poznatky z oblasti cen (především: vymezení ceny, metody tvorby cen a faktory, které působí na cenovou úroveň. Ve druhé části je nejprve charakterizován vývoj v zemědělství (průměrné počty dojnic, průměrná roční dojivost ...) a pak zhodnocen vývoj cen zemědělských cen. A to v každém roce od roku 2000 až do současnosti. Další část ukazuje vývoj v mlékárenském průmyslu, a následuje popis vývoje průmyslových a spotřebitelských cen. Jako poslední je charakterizován stav zemědělství a mlékárenský průmysl v Evropské unii a vývoj cen mléka v jednotlivých evropských společností.
|